Ortodonti
Ortodontik problemin şiddetine bağlı olarak tedavi 1-3 yıl sürebilir. Randevulara düzenli olarak gelmek ve hekim ile iletişimde bulunmak önemlidir. Ortodontiye başlamadan önce ağızdaki süt ya da daimi dişler çürük ise mutlaka tedavi edilmelidir. Ağız bakımının birey tarafından bizzat yapılması gerekir, yani uyku öncesi muhakkak dişler fırçalanmalı, bazı geceler ek olarak klorheksidinli ağız gargarası kullanılmalıdır. Apareyler de kırılma, çıkma, herhangi bir bozulma olduğunda hekime vakit geçirilmeden gidilmesi tedavinin başarısı bakımından önemlidir. Ortodontik tedavi uzun sürdüğünden biraz sabır gösterilmelidir. Diş düzeltilmesi işlemi metal braket (tutucu parça) ve telle yapıldığı gibi şeffaf olan, yani dışarıdan bakıldığında fark edilemeyen apareylerle de yapılabilir. Hatta vaka izin veriyorsa dişin ön yüzüne değil de arka yüzüne braket ve teller yerleştirilebilir.
Ortodonti, dişlerdeki çapraşıklığın giderilmesinin yanında, sadece dişe ait olmayıp çene ve yüze ait yapıların da işlevini ve estetiğini sağlayan bilim dalıdır. Ailesel geçişli çene anomalileri, parmak emme alışkanlığı, uzun süre emzik ya da biberon kullanılması, kalem, toka gibi cisimlerin dişler arasında uzun süre taşınması tutulması gibi nedenlerle oluşan çene ve yüzün bozukluğu ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Parmak, dil, dudak emmek gibi kötü alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar yer tutucu apareyler, ağızda taşınan bazı hareketli plaklar, yani “koruyucu ortodonti” tedavileri ile bir ölçüye kadar düzeltilebilmektedir. Çocukların 6. yaşına kadar tüm süt dişleri sürmektedir ve bu dişlerin arasında boşluk olması normaldir.
Bu boşluklar alttan gelecek daimi dişlerin yer bulmaları için gereklidir. Yaklaşık 6 ve 12 yaşları arasında süt dişleri ağızdadır ve daimi dişler sürmektedir. Süt dişlerinin 6-12 yaş arası dönemde zamanından önce çekilmesi daimi dişlerde çapraşıklığa neden olacak bir yer darlığı oluşturabilir. Bu dönemde hareketli ortodontik plaklar/apareyler kullanılarak daimi dişlere rehberlik sağlanabilir. Yine bu dönemde (daimi dişlere geçiş döneminde) belirli diş çekimleri yapılarak dişlerdeki çapraşıklık düzeltilebilir.
Ortodontik tedavide yetişkinlerin tedavisi çocuk hastalara göre daha uzun sürer. Ama kişinin kemik yapısından kaynaklanan ağız bozukluğu, yani iskeletsel sorun ergenlikten sonraya kalırsa cerrahi tedavi (ortognatik cerrahi) gerekir. Erişkinlerdeki iskeletsel bozuklukları düzeltmek için ortognatik cerrahiye ihtiyaç vardır. Kısa sürede estetik başarı elde edilmektedir.
Ortodontik tedavide dişler üzerine gelen yay, tel veya lastikle kuvvet yönünde hareket eder. Hareket ettiği yönde kemik yıkımı, aksi yönde ise kemik yapımı olur. Bu nedenle dişler düzeltildikten sonra dişin etrafındaki çevreleyen dokular tam oluşana kadar pekiştirme apareyi kullanmak gerekir. Bu pekiştirme apareyini işe yaraması için önerildiği sürelerde takmak gerekir.