Bize Ulaşın 0 (232) 421 93 19

Protez Çeşitleri

Sabit Protez:

Hastanın dişlerinin kullanılarak yapıldığı protezdir. Hasta dişleri kesilerek üzerlerine kaplamalar yapılarak kullanılır. Bu kaplamalar özel bir malzeme ile ağızda yapıştırılır. Sabit ilişme yapılırken ağızdaki bazı dişlerin destek olmak amacıyla küçültülmeleri gerekebilir. Sabit protezler ile çiğneme işlemi daha kolay ve rahat olacaktır.



Sabit protezlerde Tek kronlar tek dişin kaplanması seklinde uygulanır. Köprüler ise eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması seklinde uygulanmaktadır. Sabit protezlerin yapım süresi ortalama 1 hafta -10 gün civarındadır. Hastanın diş hekimine 3-4 seans gitmesi gerekmektedir.

Hareketli Protezler:

Hastanın kendisinin istediği zaman takip çıkartabildiği protezlerdir. Hareketli protez diş şayisinin çok fazla eksik olduğu yerlerde yani protez yapılamayan durumlarda hastaya yapılan protezlerdir. Tam protezler ve yarim protezler olmak üzere Hareketli protezler ikiye ayrılır. Hareketli protezlerin yapım aşaması 6-7 seans sürebilir. Daha sonra hastanın proteze uyumu söz konusudur. Hareketli protez diş sayına bağlıdır. Asla yasa bağlı değildir. Halk arasında bu protezlerin ileri yaslarda yapıldığı düşünülür ve yasla ilişkilendirilir ama bu diş ile ilgilidir. Dişiniz ne kadar çok eksikse ona göre hareketli protez yapılır. Tabi genel olarak diş kayıpları da yaslandıkça meydana geldiği için daha çok yaşlı kesimde kullanılır.


 
Hassas Tutuculu Protezler:

Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Kanca gibi didardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik protezlerdir. Uygun diş ve kemik yapısı olan vakalarda hassas tutucuların yerleştirilmesi sayesinde, kroşelerin neden olduğu estetik bozukluk da engellenmiş olur.
Hassas bağlantılı protezlerin avantajları: 
* Estetiğin daha iyi olması 
* Kullanımın ve de adaptasyonun klasik protezlere göre daha kolay olması
* Tutuculuğun daha iyi olmasıdır.

Parsiyel Protezler:
Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.

Total Protezler
Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.

Implant Üstü Protezler

Sabit: Implanttan destek alınarak yapılan köprü veya kronlardır. Hareketli: Kemik desteği yeterli olmayan ağızlarda tercih edilen implantlardan destek alınarak yapılan total benzeri protezlerdir
Hareketli Protezlerin Temizliği
Plak, yiyecek artığı ve tartar oluşumunun önüne geçebilmek için protezlerinizin günlük temizlik ve bakimi önemlidir. Protez altındaki dokunun sağlığının idamesi, enfeksiyonların önüne geçilmesi için düzenli bakim şarttır. Yemeklerden sonra protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın. Yatmadan önce su, çeşitli diş macunları ya da protez bakim ürünleri kullanarak protezinizi fırçalamalısınız. Fırçalama işleminde aşındırıcı tozlar protez yüzeyine zarar vereceği için aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Fırçalama işleminde özel protez fırçaları yada normal diş fırçaları kullanılabilir. Günlük fırçalamayla birlikte özel efervesan protez temizleme tabletleri kullanılarak kimyasal haftalık protez bakimi da yapılmalıdır. Tüm bu bakıma rağmen uzun zaman zarfında protez içine isleyen lekeler ve tartarlar ancak diş doktorunuz tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir ve protezinizin cilası yenilenir. Protezlerinize ilk günkü haliyle uzun süre kullanabilmeniz için, altı ayda bir düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayınız