Porselen Kaplamalar
Parlayan ışıltılı bir gülümse için porselen laminateler oldukça uygundur. Dişi tamamen kesip kaplamak yerine geçen bu uygulama hem zamandan tasarruf hem de bazı durumlarda dişe tel takılmasına gerek kalmaz. İnce bir porselen tabakasıdır, ölçü alındıktan sonra laboratuarda hazırlanır ve dişin ön yani görünen yüzüne yapıştırılır. Dişin sadece ön yüzünde küçük bir hazırlık yapılır. Böylece doğal dişiniz zarar görmez. laminateler son derece doğal göründükleri için, hayal ettiğiniz kalıcı estetik sağlanmış olur.
Kompozit Laminate
Porselen laminatelerde olduğu gibi dişin sadece ön yüzünde sınırlı miktarda aşındırma yapılır. Ölçü alınmadan ağız içerisinde direkt olarak diş rengindeki kompozit dolgu maddesi ile belli oranlardaki renk, sekil ve pozisyon bozuklukları düzeltilebilir. Çok daha kısa sürede (tek seansta) gerçekleştirilen ve fiyatı porselen laminatelere göre çok daha uygun olan bir yöntemdir. Bir diş için ortalama 20-30 dakika gereklidir ve hemen sonuç alınır.
Sabit ve hareketli protezler, kaybolan dişlerin yerine geçerek estetik ve işlevsel ihtiyaçları karşılayan malzemelerdir. Sabit protezler, yani kron-köprü ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılırlar. Sabit ve hareketli protezler, yerleştirilen yapay diş kökleri (implantlar) üzerine de vakasına uygun olarak hazırlanırlar.
Metal destekli seramik Kron/Köprüler
Kron (tek dişin kaplanması)
Aşırı çürük vb. nedenlerle diş yapısı çok zayıflamışsa bu dişler küçültülüp kaplanır. İmplant üst yapısı olarak ve kırık ve çürük nedeniyle harabiyete uğramış dişlere destek amacıyla uygulanır.
Köprü
Doğal dişlerin arasında bir ya da daha fazla diş eksikliklerindeki boşlukları doldurmak için komşu dişlerin küçültülüp üzerine yapılan özel kaplamalardan destek alması esasına dayanan bir tedavi şeklidir.
Porselen kaplama kimlere yapılabilir?
- Herhangi bir nedenden dolayı dişini ya da dişlerini kaybetmiş
- Kırık, renklenmiş ya da sekli değişmiş dişlere sahip
- Ortodonti tedavisi görmek istemeyen
- 18 yaşından büyük herkese porselen kaplama yapılabilir.
Metal destekli porselen
Metal destekli porselen kaplamalar adından da anlaşılabileceği gibi, yapım aşamasında porselenin altına metal alaşım konularak yapılırlar. Diş dokusuna uygun, gerekli dayanıklılığa sahip Krom-Kobalt ya da Krom-Nikel alaşım kullanılarak yapılan metal destekli kaplamalarda, metal üzerine yerleştirilen porselen altında bulunan metalden etkilenir. Alt yapıdaki metal, ışığı geçirmediği için mat bir görünüm ve diş eti hizasında da koyu renkte bir hat oluşturur. Bu nedenle metal destekli kaplamalar özellikle ön bölgedeki dişlerde estetik açıdan tavsiye edilmez.
Full porselen kaplamalar
Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Adından anlaşıldığı gibi alt yapıda metal ya da herhangi bir başka madde kullanılmamaktadır. Diğer porselen kaplamalara oranla daha yüksek maliyete sahip olan full porselen kaplamalar doğal diş en yakin estetik görünüme sahiptirler.